David Deritei (n. la 9 martie 1990, Cluj-Napoca, jud. Cluj) este absolvent al Liceului Teoretic ,,Apaczai Csere Janos” şi al Facultăţii de Fizică. În prezent, este student masterand în anul II la secţia Fizică Computaţională, Universitatea ,,Babeş-Bolyai”.
A condus prima sa cercetare împreună cu un coleg, studiind fenomenul pierderii auzului tinerilor din cauza ascultării muzicii în mod necorespunzător. Activitatea s-a concretizat prin construirea unui sistem de măsurare a calităţii auzului, ajungându-se la rezultate deosebit de interesante, prezentate ulterior în cadrul unor conferinţe naţionale şi internaţionale, precum şi publicate în Ungaria. La nivel licenţă, a fost interesat în special de studiul reţelelor complexe de regulaţie, care sunt aplicate mai ales în biologie, participând la conferinţe locale şi din Ungaria. De asemenea, lucrarea de licenţă a vizat o cercetare în acest sens.
Beneficiind de experienţă în domeniul reţelelor complexe, a fost angajat ca fizican în proiectul d-nei Ercsey-Ravasz Maria, proiect implicând multiple direcţii de cercetare referitoare la reţelele complexe. În cadrul acestei cercetări, a avut oportunitatea de a susţine prezentări în Copenhaga (Netsci 2013), Viena (ISSI ’13) şi Budapesta. În 2013, a deshis o discuţie în legătură cu modelarea proceselor în celule biologice cu Dr. Erzsebet Ravasz-Regan de la Beth Israel Deaconess Medical Center, Harvard Medical School, Boston, SUA. Discuţia a generat o idee de cercetare şi, la sfârşitul anului 2013, a vizitat centrul de cercetare din Boston, petrecând o lună la Harvard Medical School pentru a pune bazele cercetării. A publicat două articole de specialitate, având în prezent altele în pregătire. Mai mult, a colaborat cu o firmă cu sediul în Elveţia pentru o muncă experimentală privind noi metode de sondaj de piaţă. Activitatea fiind încununată cu succes, acesta lucrează în continuare cu firma respectivă.
Personalitate activă, s-a implicat în numeroase activităţi extracurriculare în timpul liceului, dintre care amintim cei patru ani în calitate de membru al grupului de teatru al liceului, calitatea sa de membru al corului, precum şi de organizator a multiple evenimente. Păstrându-şi interesul pentru teatru, acesta s-a alăturat trupei de studenţi ,,Tukor” în anul I, nivel licenţă, iar de trei ani este liderul grupului.
A beneficiat de Bursa de Cercetare (UBB), dar şi de Bursa de Talent oferită de Institutul Balassi, Ungaria. Nu în ultimul rând, a participat la mai multe şcoli de vară în Munchen (Max Planck IPP), Copenhaga (NetSci), Budapesta (ELTE TTK), iar în septembrie va participa la cea din Mallorca.